روستای اسرار آمیز میمند

 
میمند روستایی صخره ای و دستکند، با چند هزار سال قدمت یادآوری ایامی است که انسانها خدایان خود را در بلندای کوه ها جستجو می کردند و کوه نشانه استواری و توان و پایداری و اراده شناخته می شد. این روستا یکی از هفت روستای عجیب ایران محسوب می شود که بین شهرهای یزد، کرمان و شیراز قرار دارد.میمند با تاریخ 8000 تا 12000 سال در 38 کیلومتری شمال شرقی شهرستان شهربابک در عرض 30 درجه و 16 دقیقه و طول 55 درجه و 25 دقیقه قرار دارد. ارتفاع آن از سطح دریا 2240 متر و وسعت آن 420 کیلومتر مربع است. این روستا بین شهرهای شهربابک ، سیرجان ، رفسنجان و انار در استان کرمان واقع شده است.
 
 عجایب روستای میمند:
عده ای براین عقیده اند میمند نخستین سکونتگاه ایرانیان بوده و یادگار دوران مهرپرستی است.اینکه که در عصر نبود ابزارآلات پیشرفته ساختمانی عده ای روزها و ماهها وقت بگذارند و دل کوهها را بکنند تا شهری در دل زمین بکنند، معمایی است که هنوز بی جواب مانده است. حمام میمند یکی از عجایب این روستا محسوب می شود. وجود خزانه و همه امکانات حمام های سنتی ایران آن هم در زیر خروار ها خاک بسیار جالب است . روستاییان گواهی می دهند که سالها کلیه نکات بهداشتی در این حمام زیر زمینی رعایت می شده است.با وجود اینکه میمند تنها روستایی است که مردمش هنوز به سبک سنتی زندگی می کنند، روحیه مهمان‌نوازی و عشق در آنجا جریان دارد.لورنت لوی اشتراوس معاون وقت بخش میراث فرهنگی یونسکو  در دیدار از میمندگفت :میمند، این سرزمین حیرت انگیز با ساکنین خوبش مرا شگفت زده کرد.
 
ترجمه کتیبه های میمند: هنگامی که کوه ها در این میمند شکاف بردارند و افسانه های میمند به حقیقت بپیوندند، گنجینه میمند پدیدار خواهد گشت و فقط یک نفر می تواند به آن دست پیدا کند که او از سوی خورشید می آید.
 
 
ویژگی های خانه های صخره ای:
 در سطح شيب دار و در طبقات مختلف (2 تا 5 طبقه) بريدگي هایي به صورت شكاف هاي افقي ايجاد شده است. طول اين بريدگي هایي كه به آنها "كيچه" گفته مي شود به 6 الي 9 متر مي رسد تا در انتها به ارتفاع مورد نظر براي كندن خانه مي رسد انتهاي كيچه به فضائي ايوان مانندی به نام "دالان" مي رسد كه مهمترين عنصر محل است. به لحاظ اينكه اغلب امور روزمره خانواده در این دالان صورت مي گيرد در اطراف هر كدام از اين دالانها بين يك تا پنج خانه صخره اي وجود دارد. اين منازل مسكوني در پنج طبقه و به شکل پلكاني و يك در ميان روي هم قرار دارند،به نحوي كه هيچكدام از آنها با يكديگر برخوردي ندارند.فاصله كيچه ها در طبقه زيرين بيشتر از فاصله آنها در طبقات بالايي است. در حدود 400 كيچه كوچك و بزرگ در ميمند وجود دارد. فضاي داخلي خانه ها گاهي شكل مربع مستطيل يا مدور دارد و از ورودي كوتاهي كه ارتفاع آن به 75 تا 76 سانتیمتر  ميرسد نور مي گيرند. درهاي ورودي چوبي و به داخل ديوار ايوان روزنه اي ايجاد كرده اند كه از طريق آن و بوسيله ابزاري به نام كليدون (كليد دان) در قفل يا باز مي شود شكل ورودي اتاق ها در روستاي ميمند منطبق با مدل بدن انسان است، به طوري كه عرض ورودي در قسمت پائين يعني 65 الي 80 سانتي متر ميرسد پايين ورودي منازل از سطح كيچه حدود 15 تا 20 سانتي متر برجستگي دارد كه اين برجستگي مانع ورود آب و خاك به داخل منازل مي شود.
 
 مردم و فرهنگ:
 
جمعیت روستای میمند کرمان در سال 1355 حدود 500 نفر بوده و از آن پس با افزایش جمعیت دائمی همراه بوده است. اقتصاد مردم میمند بر سه محور کشاورزی، دامداری و قالیبافی قرار گرفته است که در این میان قالیبافی نقش بسیار مهم تری دارد، به گونه ای که در حال حاضر قالی میمند از بهترین قالی های کرمان است و شهرت جهانی دارد. علیرغم ورود تکنولوژی به زندگی روستائیان، مردمان میمند از همان ابزارهای سنتی برای برآوردن نیازهای خود استفاده می کنند و کمتر به ابزارهای مدرن روی آورده اند. اهالی روستا مسلمان و شیعه اثنی عشری هستند و مسجد و حسینیه میمند علاوه بر مرکزی مذهبی، مرکز تبادل نظر اهالی می باشد. مردم میمند سه مرحله مختلف زندگی دارند. آنها زمستان را در خانه های سنگی خود می گذرانند تا از سرما و یخبندان در امان باشند و در این فصل زنها به امر بافتن قالی و مردها به نگهداری دام ها می پردازند. از ابتدای فصل بهار به نقاط خوش آب و هوا و سرسبز کوچ می کنند و در آنجا به زندگی ییلاقی می پردازند. عمده فعالیت زنان و مردان در این مرحله پرورش دام و استحال محصولات لبنی می باشد. بعد از این مرحله آنها به باغداری درختان مختلفی همچون پسته وحشی،بادام وحشی، بادام،گردو و زیره و... می پردازند. لازم به ذکر است که محصولاتی همچون گردو و بادام میمند دارای شهرت فراوانی هستند. در کل می توان گفت روستای تاریخی میمند یکی از بهترین مراجع تحقیق در خصوص فرهنگ ایرانیان قدیم می باشد.

تاریخ: 95/3/30
 
 
 
 
 
 


تعداد بازدید: 413