"ورکانه"، زیباترین روستای سنگی رنسانسی ایران و زادگاه نابغه علمی جهان

به گزارش مرمت گران میراث ماندگار وابسته به شرکت عمران و مسکن سازان استان فارس به نقل از تسنیم،، شورای روستای چشمه قل‌قل، شاید تنها شورایی باشد که در استخر آب معدنی تشکیل می‌شد. شورایی با طعم خربزه و هندوانه که در آن نریمان خان و نوذرخان تحت تاثیر آغاسی، چشمه قلقل را محل تاخت و تاز منفعت‌های شخصیشان کرده بودند. اما این روستا واقعا چگونه محیطی دارد؟

روستای ورکانه در همدان که به الماس گردشگری معروف شده، یکی از روستاهای دهستان الوند کوه شرقی در شرق استان همدان و یکی از شش روستای گردشگری این استان است. معنی نام این روستا در زبان کردی کنار چشمه است («ور» به معنی کنار و «کانه» به معنی چشمه که در فهرست آثار ملی نیز به ثبت رسیده است. دره های فراوان مانند دره‌ خان ، تخته سنگ ، دره یورد صفرخان ، جن‌ دره و سوبلاغ، باغ‌های انگور ،زرد آلو، گردو و سیب و همچنین نمای سنگی روستا از جمله زیبایی‌های این روستا است که گردشگران را به خود جذب می‌کند. همچنین این روستا زادگاه پرفسور توفیق موسیوند، سازنده نخستین قلب مصنوعی جهان است که در سال 1315 در این دیار چشم به جهان گشود.

روستای ورکانه قدمتی نزدیک به 400 سال دارد و قدیمی ترین محله آن «درب مسجد» نام دارد. فضاهای باز روستا روی هم رفته 62 هزار و 569 متر وسعت دارند که 17 هزار و 207 مترمربع آن را معابر، چهار هزار مترمربع آن را فضای باز، 20 هزار و 286 مترمربع آن را عرصه‌های ساختمانی و 21 هزار و 76 مترمربع آن را باغ‌ها و اراضی تشکیل می‌دهند.

گردشگران برای ورود به این روستا باید بلیط تهیه کنند. به گفته برخی اهالی این منطقه،‌ تقریباً تمام زمینهای این روستا در مالکیت یک ایرانی مقیم خارج از کشور است و او است که ورکانه را به یک منطقه توریستی تبدیل کرده است.

برای سفر به روستای ورکانه (چشمه قل قل) باید ابتدا به شهر همدان رفت و بعد از آن به سمت جاده همدان، ملایر حرکت کرد.سپس در 5 کیلومتری جاده تابلویی به سمت سد اکباتان وجود دارد که بعد از وارد شدن به سمت مسیر این جاده و بعد از عبور از سد اکباتان و روستا یلفان ، روستا شمس آباد و روستا علی آباد، روستای ورکانه ( چشمه قل‌قل) وجود دارد.


روستای ورکانه در مسیر کوچ طوایف قزل یوسف، یارم طاقلو و ورکانی قرار دارد که هر سال از اواسط آبان ماه کوچ بهاره دارند. این طوایف براساس سنت های گذشته و ماهیت معیشتی به دنبال مراتع تازه، کوه ها و دره های بسیاری را پشت سر گذاشته درمیان بندها اتراق میکنند و پس از پایان فصل اعتدال، به قشلاق باز میگردند.
چشم انداز کوچ در مسیر زیبای ییلاق و قشلاق عشایر و ایلات، پیرامون این روستا را به عنوان یکی از پایگاه های اصلی تماشای کوچ عشایری تبدیل کرده است. غذاهای محلی روستا مشتمل بر آبگوشت، انواع کباب و انواع آش مانند آش اوماج، آش پلته، آش واره، آش جو و ترخینه میباشد.

اما شهرت ورکانه نه تنها به دلیل طبیعت زیبا و خانه های قدیمی است؛ بلکه این روستا، زادگاه نخستین مخترع قلب مصنوعی در جهان نیز هست.

پروفسور توفیق موسیوند متولد ١٣١۵ در روستای ورکانه همدان است. او تا سن 14سالگی برای کمک به خانواده‌اش چوپانی کرده و هر روز مسیر طولانی ورکانه تا همدان را برای تحصیل می‌پیمود، اما تلاش و پشتکار موجب شد تا همین کودک روستایی به عنوان دانشمند برتر جهان شناخته شده و نام ورکانه را به عنوان روستایی نخبه‌پرور ثبت کند.

پرفسور توفیق توانست با جدیدترین فناوری‌های علمی، قلب مصنوعی ساخته خود را به بهترین سطح استاندارد آینده جهان برساند. وی سپس ریاست بسیاری از هیأت‌های علمی و تخصصی و سمت استادی رشته‌های جراحی و مهندسی در دانشگاه‌های اوتاوا و کارلتون را برعهده گرفت. فعالیت‌های تحقیقاتی او موجب ایجاد سالیانه هزار شغل در کانادا و بیش از ۲۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی در 10 سال گذشته شده است.

دکتر موسیوند، اختراعات بسیاری را به ثبت رسانده که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از قلب مصنوعی کنترل از راه دور که پس از قرار گرفتن در بدن بیمار می‌توان از طریق ماهواره، اینترنت و تلفن از وضعیت آن و همچنین وضعیت سلامت بیمار آگاه شد و امکان ارسال برق به آن بدون ایجاد سوراخی در بدن با سیستم الکترومغناطیسی وجود دارد.



تعداد بازدید: 997