ریجاب، بهشتی در دل کوههای دالاهو

در مسير كرمانشاه به قصر شيرين، ۱۵ كيلومتر مانده به سر پل ذهاب و در ابتداي سرازيري پاطاق، جاده اي در سمت راست به يكي از دل انگيزترين و فرحبخش ترين نقاط ايران در دل كوه‌هاي دالاهو به نام ريجاب ميرود. اين منطقه كه نام خود را از كلمه كردي "ريژآو" به معني محل ريزش آب (آبشار) گرفته است با چشمه ساران و جويبارهاي فراوانش سرچشمه رود الوند است. شاخه اصلي اين رودخانه به نام شالان از كنار روستايي به همين نام گذشته و مسير آب و جريان رود در بستر آن به شكلي است كه در طول مسير حوضچه هاي متعدد پديد آورده و آب هر حوضچه به شكل آبشاري به حوضچه بعدي ميريزد. با توجه به كيفيت و سردي آب اين رود، در كنار آن ده‌ها استخر پرورش ماهي ايجاد شده است كه با وجود تغيير منظر طبيعي منطقه، باعث اشتغال تعداد زيادي از ساكنان منطقه گشته است.  روستاي شالان به سبب درختان بسيار بلند و پوشش سبز، چشمه‌ها، سرچشمه رودهاي كوچك، جنگلهاي انبوه و گسترده، باغات گردو، انار و انجير از تفرجگاه‌هاي زيبا و كم نظير استان كرمانشاه و ايران به شمار مي‌آيد.  

اين منطقه از ديرباز مسكن ايرانيان بوده و در زمان ساسانيان رونق خاصي داشته است. آثار و بنا‌هاي متعددي از آن دوره و دوران صدر اسلام در منطقه ريجاب ديده ميشود كه از آن جمله ميتوان به قلعه يزدگرد و مقبره ابودجانه، از صحابي پيامبر اكرم اشاره كرد. همچنين مسجدي قديمي به نام عبدالله ابن عمر، در دامنه‌هاي مشرف بر منطقه شالان ديده ميشود كه عليرغم سادگي بناي آن، زيبايي و صفاي خاصي دارد. اين مسجد در محل آتشكده اي از دوران ساساني ساخته شده و اهالي منطقه اعتقاد دارند كه اولين مسجد ساخته شده در ايران مي‌باشد كه توسط عبدالله پسر دومين خليفه مسلمانان ساخته شده است. در زاويه جنوب غربي اين مسجد مناره‌اي برروي بام بنا شده كه مشخص است مدتها بعد از بناي مسجد ساخته شده است. راه ورودي به اين مناره از پشت بام مسجد بوده و از طريق راه پله اي بسيار باريك با بالا راه دارد. در بالاي اين مناره پنجره‌اي رو بسمت جنوب غربي تعبيه شده كه چشم انداز زيبايي از باغهاي روستاي شالان دارد. در اطراف اين مسجد نيز بقاياي شهري مربوط به قرن دوم هجري به صورت پراكنده ديده ميشود.

آبشار پيران (آبشار ژالگه) كه يكي از زيباترين جلوه هاي طبيعت ايران است نيز در اين منطقه قرار گرفته است. عظمت اين آبشار و ديواره هاي دره اطراف آن به گونه ايست كه هر بيننده اي را مجذوب و مبهوت مينمايد. ارتفاع اين آبشار بيش از ۱۰۰ متر بوده و بلندترين آبشاريست كه من در ايران سراغ دارم.

متاسفانه در سالهاي اخير وزارت نيرو طرحي را جهت توليد نيروي برق آبي در اين منطقه آغاز نموده، كه علاوه بر از بين بردن بخشي از زيباييهاي اين منطقه باعث نگراني پرورش دهندگان ماهي و كشاورزان هم شده است. در اين طرح با بستن سدي بر روي رود در منطقه پل دروازه، بخش عمده اي از آب آنرا جهت توليد برق به يك نيروگاه كوچك در نزديكي روستاي پيران منتقل ميكنند. جداي از بحث صرفه اقتصادي و بهره‌وري اين طرح، بروز خشكسالي هاي متعدد و شديد در كشور نيز باعث نگراني كشاورزان و پرورش دهندگان ماهي از بابت حق آبه در نظر گرفته شده براي آنان در زمان كم آبي شده است. ايكاش مسئولان وزارت نيرو پيش از آغاز اين طرح، نيم نگاهي نيز به كارايي طرح هاي مشابهي همانند نيروگاه نهاوند در سراب گاماسياب مي‌انداختند.

جاذبه های گردشگری منطقه ریجاب کرمانشاه

یکی از جاذبه های طبیعی و مهم جلب مسافر و توریست در هر منطقه، شرایط توپوگرافی و وجود دامنه ها و ارتفاعات است. استان کرمانشاه، منطقه ای کوهستانی است و بخشی از سلسله جبال زاگرس قسمت عمده این استان را پوشانیده است.

کوه های دالاهو در غرب استان واقع شده و دارای پوشش جنگلی و مراتع سرسبز در دامنه و همچنین قله های برفگیر و چشمه سازهای متعدد می باشد و سرچشمه رودهای دایمی است. اما کوه های زیادی در منطقه ریجاب وجود داد که نام آن ها عبارتند از: کوه تلاش، یویا، کاوه باغچه، تاش خزی، مله سور، قله برزه، کچکی تلار، کل دره،قلاچنه احمد کشور.

تنها رودخانه ریجاب رودخانه الوند است این رودخانه از ارتفاعات سیاه دانه واقع در کوه های دالاهو سرچشمه می گیرد و پس از طی مسیر پرپیچ و خم باغ های گردو وارد شهرهای مرزی سرپل ذهاب، قصرشیرین و سپس وارد کشور همسایه، عراق می شود.

این رودخانه در مسیر عبور خود همواره آبشارهای کوچک و بزرگی را ایجاد می کند که بزرگترین آبشار ناشی از آب رودخانه الوند در ابتدای دره هونه است که برای دیدن آن به علت وجود صخره های متعددی که در بین راه است، باید پیاده به آنجا رفت.

آبشار ریجاب یکی از جاذبه های طبیعی منحصر به فرد این منطقه است که در قسمت شمال غرب شهرک ریجاب واقع شده است و در شمار بلندترین آبشارهای ایران محسوب می شود.

در قسمت بالای این آبشار روستایی با نام ژالکه و در قسمت پایین این آبشار با عبور از دره هونه به روستای پیران منتهی می شود. در رو به روی همین آبشار، آبشار زیبای دیگری قرار دارد. علاوه بر این، آبشارهای متعدد و موقت دیگری در داخل دره هونه دیده می شود.

از جمله پدیده های شگفت انگیز و شاهکارهای خلقت در منطقه ریجاب، غارهای متعددی است که در دل کوه ها، دره ها و در کنار سراب ها دیده می شود که معروف ترین آنها عبارتند از علارو، بان دولنه، کامرکان، کلاش ترکره، کوزه کوله، دوله قول، سه مران، داره رش، قمکه زوی صالک، مکره دزان، مری خلیل، مری سیاو، مری شتران، حاجی باو، مری تاوره، پل سلمانه، غار همه خان و غارنجمه الدین.

یکی دیگر از جلوه های زیبای طبیعت ریجاب، ساختار توپوگرافیک آن است، از آنجا که دره ها و چشم اندازهای آن حاوی جامع ترین جلوه های طبیعی هستند، آنها را می توان از عناصر مهم و جاذب توریستی این منطقه تلقی نمود.

 



تعداد بازدید: 1533