مرمت باغ شاپوری در شیراز

منزل شاپوری مربوط به اوایل دوره پهلوی است و در شیراز، خیابان انوری، روبروی خیابان اصلی واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۶ مهر ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۲۷۸۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

عمارت در مرکز شهر شیراز و در محله قدیمی معروف به انوری در باغی مشجر به مساحت 5300 مترمربع بین سال­های 1310تا 1315 هجری شمسی به سفارش آقای عبدالصاحب شاپوری ساخته شده است. این مجموعه جزء اولین بناهایی است که با رویکردی آزادانه به معماری در آن سالها طراحی شده است. اضافه نمودن بالکن به بنا که در معماری ایرانی جایگاهی نداشته، از مشخصات منحصر به فرد معماری عمارت شاپوری است. قرار گرفتن چهارده ستون به قرینگی هم با تزئینات بی­نظیر در گرداگرد بالکن، هویتی خاص به این  فضا میدهد و این ابتکار خلاقانه را به اوج می­رساند. همچنین بهارخواب که محل استراحت تابستانی است، بالکن و ستون­هایی مشابه ستون­های بالکن اصلی دارد. برخلاف طراحی رایج تا پیش از این دوره که حوض میانی محوطه به شکل مستطیل و هم­راستا با ورودی باغ یا عمارت ساخته می­شده در این عمارت، حوض به شکل گل پنج پر می­باشد.

مرمت عمارت شاپوری به عنوان یكی از بناهای تاریخی كشور، با اختصاص 15 میلیارد ریال از سوی بخش خصوصی به پایان رسیده و همزمان با دهه فجر با تغییر كاربری به رستوران سنتی، گشایش یافتدر مراحل تكمیلی این عمارت، دو پلاك جانبی هتل سنتی نیز به این مجموعه افزوده خواهد شد، این بنای تاریخی از سال 74 از سوی میراث فرهنگی استان فارس و از محل اعتبارات این اداره كل مرمت شدتا سال 81 با اختصاص حدود 10 میلیارد ریال اعتبار، بخش هایی از بنا مرمت و سپس این خانه كه در مالكیت میراث فرهنگی است، در اختیار طرح پردیسان قرار گرفت. پس از آن عمارت شاپوری به صندوق احیاء و بهره برداری از اماكن تاریخی و فرهنگی و در نهایت به بخش خصوصی واگذار شد و با اختصاص 15 میلیارد ریال مرمت این خانه به پایان رسیداز جمله عملیات مرمت و احیای این بنای ارزشمند تاریخی می توان به انجام خرده عملیات باقیمانده شامل نصب در و شیشه پنجره، رنگ آمیزی و بتونه كاری سقف، آماده سازی تجهیزات سرمایش و گرمایش، نصب پایه های روشنایی در محوطه، تهیه و كاشت گونه های گیاهی فصلی، اجرای طرح گلخانه و تجهیز كامل آشپزخانه و كافی شاپ اشاره كرد كه به پایان رسیده است

خانه و باغ شاپوری، نمونه ارزشمندی از دوران خود و نمایانگر نوآوری و ابداع در طراحی پلان، نما و سازه است نوآوریهای به كار رفته در ساختار این باغ آن را به یك باغ ایرانی اروپایی تبدیل كرده است. از ویژگی های ارزشمند معماری عمارت شاپوری می توان به تزیینات نمای غربی (اصلی) ستون های مدور و منقوش گچی و نیز كاشی كاری با طرح فروهر بر پیشانی ایوان فوقانی اشاره كرد همچنین در باغ شاپوری، انواع درختان شامل سرو، اَفرا، چنار و درختان میوه اعم از انجیر، انار، نارنج و خرما و گل های رز و شمعدانی به چشم می خورد این بنای تاریخی با مساحت بالغ بر پنج هزار متر مربع و زیر بنای حدود یكهزار متر مربع با پلان كوشك مانند و در دو طبقه به سفارش عبدالصاحب شاپوری و توسط معماری به نام ابوالقاسم مهندسی احداث شده است.

 

 



تعداد بازدید: 2808